“Мортал комбат” (Смъртоносна битка - б.а) е изпълнена с насилие игра, която завинаги промени индустрията. “Уорнър брос” обявиха плановете си догодина да издадат 10-а версия на култовото заглавие, разпалило бойните фантазии през последните 20 г. Това ще е първото заглавие за “следващото поколение” конзоли “Плейстейшън” 4 и “Ексбокс уан”. Ако играта е толкова брутална, колкото трейлърът ѝ, показващ детайлно кървави сцени и обезглавяване, то няма съмнение, че ще се вдигне нова вълна шум за насилието във видеоигрите. Въпреки това тя надали ще е толкова силна, колкото при излизането на оригиналната игра.

През 1993 г. “Нинтендо” бе компания, на която родителите вярваха, а децата обожаваха, връщат лентата запалени геймъри. Тогава корпорацията пуска за конзолата си “Супер Нинтендо” първата версия на “Мортал комбат”. До ден днешен тя се смята за една от най-бруталните и изпълнени с насилие игри.

Критиците се възхищаваха на “Мортал комбат”, но играта стана известна с безсрамната си възхвала на убийствата. Тя позволяваше на геймърите на изтръгнат сърцето на паднал враг или от разстояние да му откъснат главата, и да я размахват като трофей.

Играта насърчаваше насилието с легендарния призив “Довърши го”, мигащ на екрана, когато някой бе близо до победа.

Мнозина се чудят как може днес толкова брутална игра да се продава на един рафт със “Супер Марио Уърлд”.

Малко след излизането на “Мортал комбат” през 1993 г. играта е хит. Критиката за насилието обаче е заляла пресата от двете страни на океана. “Нинтендо” се виждат в чудо и се принуждават да цензурират играта. Забучените на колове глави, обграждащи арената на битка, тотално изчезват за ужас на феновете, а бликащата червена кръв става зелена. “Връщайки се назад, това бе ужасно тъпо решение”, смята един от шефовете на “Нинтендо” Майкъл Фери. “По мое мнение “Мортал комбат” показва насилие като от комиксите, но г-жа Типър Гор (съпруга на бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор и цензор на музика, филми и игри- б.а.) и армията ѝ от сенаторски жени имаха много злоба и свободно време. Те мислеха, че продаваме играта на 9-годишни деца.”

По това време всички смятаха, че игрите са само за деца. Тогава се появиха заглавия като нашето, “Дуум” и “Найт трап”. Те бяха създадени за възрастни. Нямаше закони, които да контролират индустрията”, спомня си Фери.

Проблемът бил, че имало само един дистрибутор на игри в САЩ. “Тойс Ар Ъс” позиционирали всички заглавия на един щанд. “Никой не осъзнаваше, че ние създаваме и неща за тийнейджъри и пораснали хлапета. Всички ни скочиха, а ние не можехме да се борим с тях, както през 80-те Дий Снайдер от “Туистет систър” защити и предпази музиката от тази отровна жена Типър Гор (тя опитва да цензурира хевиметъла, но след съдебно дело постига единствено слагане на стикер на обложките - б.а.).

 

Конкурентната на “Нинтендо” компания “Сега” вижда възможността и пуска пълната версия на играта на своята конзола - легендарната “Сега Мега Драйв”. Наложените промени са заобиколени с елементарен за въвеждане код. Компанията размазва “Нинтендо” със собствената им игра - “Мортал комбат”, която се продава 5 пъти повече за версията на “Сега”. Ходът на “Сега” води до поредното лепене на етикети. Игрите се сдобиват с категории по възраст, като всяка отбелязва различна степен на насилие. Ходът отново се обръща срещу авторите си. Пробажбите на “Мортал комбат” скачат до небесата. Тя става и първата игра, по която правят филм. Той се появява в две части, а се говори и за трета. Най-голямото признание за играта обаче са гневните писма на родителите. Те са недоволни, че компанията цензурира играта си. Затова новата версия обещава да бъде още по-брутална и жестока.

Mortal Kombat Armageddon

Вход в системата

Let's Mortal Kombat begin!

Mortal Kombat X Animated Logo

Кой е онлайн?

В момента има 39  гости и няма потребители и в сайта

Анкета

Кой е любимият Ви играч от Mortal Kombat
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Bulgaria Cap Project"Bulgaria Cap Project"

BGtop